Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tisíc kilometrů

Pro zachování lidskosti je naprosto nutný dělat zbytečný, nepochopitelný a nebezpečný věci. Věci, který jsou na hranici lidských možností a jeden za ně může zaplatit životem, ale pouze takový věci dávaj životu smysl.

Třeba přeplavat kraulem kanál La Manche. Nebo pěšky přejít Antarktidu. Nebo cokoli takovýho, místo čeho by si vzornej zaměstnanec číslo 2745 jenom pohrdavě poklepal na čelo a šel se radši dostatečně vyspat před zítřejší šichtou. Není potřeba to hnedka hrotit směrem k výkonům, který ještě nikdy nikdo nedokázal a který se zapíšou do dějin. Hranice zbytečnosti a nepochopitelnosti je zcela soukromá. Podstatná je ta míra poctivě vynaloženýho úsilí. Třeba my jsme kdysi podnikali silvestrovský horolezecký sólovýstupy na dominantní věž Skaláku. Zajímavý na tom pro nás bylo, že ochránci přírody lezení na skály v zimě oficiálně zakázali a že při tom šlo o život. Taky se jednou při tý akci jeden borec ve zhruba mým věku zabil. Člověk se někdy splete, ovšem symbolická síla takovýho počínání překoná všechno. Absolutně všechno.

Jednou jsem potkal člověka, co dokázal po horách nachodit tisíc kilometrů během deseti letních dnů. Vytyčil si padesátikilometrovej okruh, kterej deset dní po sobě obešel vždy dvakrát za den. Neměl na to nic zvláštního. Místo bytelnejch trekovejch bot jen lehký hadrový maratónky. A na zádech batůžek s pláštěnkou, pitím a tatrankama. A taky ženu; ta mu dělala kuchařku a masérku a hlavně morální podporu.

Zajímavý bylo, že ten chlápek, něco přes padesát, nebyl žádnej větrem ošlehanej horal, nýbrž člověk z nížiny, ze severní Moravy, kde prožil většinu života a do hor se přistěhoval až na starý kolena. Nikdy nijak významně nesportoval a ani nepodnikal podobně uhozený aktivity. Prostě se jednoho dne takhle rozhodl, aniž by měl představu, jestli se to vůbec dá zvládnout. Jestli on to zvládne. A to je na tom nejkrásnější: ta nejistota vyvažovaná jenom nadějí a odhodláním.

Jasně si vzpomínám na ten pocit, když jsem v pětistupňovým mrazu stál rozkročenej vysoko ve skalní stěně, bez jištění a s omrzlejma necitlivejma rukama… Nějak mi v tu chvíli bylo úplně jedno, jestli poletím dolů a rozmlátim se o šutry. Vůbec jsem na to nemyslel, protože mě zajímal jenom příští pohyb, kterej nezbytně musím udělat. Myslet v takovou chvíli na možný komplikace člověka neuvěřitelně ochromí. V hlavě jsem měl pouze cíl – dosažení vrcholu – a pro nic dalšího nebylo v duši místo.

On zas tolik neriskoval; nanejvýš to mohl v kterýmkoli okamžiku putování vzdát. Jenže on měl v duši ten cíl. A pro nic dalšího už tam nebylo místo.

Vstával ve čtyři hodiny ráno. Oblékl se a najedl. A pak vyrazil. Šlapal a šlapal za jakýhokoli počasí a ve strojovým tempu. Padesátikilometrovej okruh dokončil kolem poledne. Najedl se a žena mu namasírovala nohy. Odpočal si necelý dvě hodiny a vyrazil znovu. Za jakýhokoli počasí a ve strojovým tempu. Dorazil před soumrakem. Najedl se a osprchoval. Pak upadl do hlubokýho spánku. Takle to bylo desetkrát za sebou.

Říkal, že únava ve svalech, která se střádala, byla tak obrovská, že už ji ani necítil. Jeho mysl postupně upadala do otupělosti. Hlavou mu kolovalo čím dál míň myšlenek. Na cestě znal každej kámen, každý stéblo trávy a každej průhled mezi kmeny stromů. Někdy přicházela krize, kdy byl kousíček od toho, aby to celý zabalil a svalil se vedle cesty a usnul. Takzvanej zdravej selskej rozum ho přesvědčoval, že tohle celý je naprosto zbytečnej bláhovej nesmysl; nikoho kromě jeho samotnýho přece nezajímá, jestli to dokáže, nebo ne. Všem je to upřímně jedno a všichni by to pochopili, kdyby neuspěl. Zdravej selskej rozum, kterej přece ví všechno na světě nejlíp, vždycky radí nemrhat silama zbytečně, neklást si příliš vysoký cíle, bejt hezky při zemi, poslušně a skromně dělat jenom to, co se dělat má, co se nějak vyplatí pro zachování rodu.

Zdravej selskej rozum je silnej protivník, správnejch argumentů má vždycky plnou hubu. Ale naštěstí pro lidskýho ducha není zdravej selskej rozum neporazitelnej.

Ubíhaly dny a noci a přes hory se převalovaly lijáky a polední žár. Blížil se desátej den a únava se proměňovala v tvrdost. Když šel svůj okruh naposledy, se všemi těmi kameny na cestě a s těmi stébly se loučil jako s bratry. Na deset dnů neholený tváři mu vykvetl úsměv. Už viděl jenom cíl.

- Únava a pochyby byly strašný. Ale všechno šlo stranou, když jsem se za večera díval dolů do údolí. Nebo když jsem šel úplně zmáčenej a nadobro vyčerpanej po cestě posetý drahokamy deště, řekl chlápek, co měl právě v nohách tisíc kilometrů.

I zdravýmu selskýmu rozumu je snad jasný, že cena za drahokamy deště je zcela mimo kategorie nakupování a prodávání. Chlápek nachodil v horách za deset dnů 1000 kilometrů. Nesmysl? Zvedni zadek ze židle a zkus to taky!

Autor: Libor Jakubec | pondělí 11.7.2016 17:16 | karma článku: 16,32 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Libor Jakubec

Pstruh na másle

Do mýho oblíbenýho baru jsem tenkrát vjel na kolečkovejch bruslích a ta drzá hubená holka tam už seděla a hned se na mě osopila: No kde seš? Hodinu tady na tebe čekám!

2.2.2016 v 8:00 | Karma: 23,18 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Libor Jakubec

Černá perla neprohrává

Šaňo je mladej chlap o něco drobnější než já a je Rom, na což je přirozeně hrdej, a tak si nechá říkat Černá perla. Nedávno seděl v kavárně u vedlejšího stolku a nějaký ženský kroutil před obličejem hrbolatou, kloubnatou pěstí.

29.1.2016 v 8:07 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Ostatní

Libor Jakubec

S gumou za pět set

Slovo kurva je v češtině dost nadužívaný. V jistým smyslu nahradilo dřívější křesťanský sakra. Rovněž má význam hrubý nadávky: támhle ten je taky pěkná svině, hajzl, podrazák čili... kurva. Původní význam – prostitutka – je řídký.

26.1.2016 v 12:50 | Karma: 27,14 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Ostatní

Libor Jakubec

Lužická porucha

Dá se nevěra pochopit? Dá se přijmout a odpustit? Kdepak. Nedá. Nevěra je totéž co zrada. Ta se dá jedině potrestat. Alespoň ve vlastním srdci srovnat to hnusný skóre. Alespoň vlastní srdce potěšit pomstou.

25.1.2016 v 14:07 | Karma: 31,22 | Přečteno: 2695x | Diskuse| Ostatní

Libor Jakubec

Jdeme ke mně, nebo k tobě?

Byly to krásný klidný dny, když jsem byl sám a chodil si, kam jsem chtěl, kdy jsem chtěl a s kým jsem chtěl. Svoboda mě naplňovala bezstarostnou drzostí, odvahou a lehkou melancholií.

15.1.2016 v 15:40 | Karma: 22,83 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, odpověděla v debatě vyhýbavě Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:50

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
Jsem. Tedy myslím.

Seznam rubrik